Άμεση Έναρξη Μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Μακρακώμης
Ένα κομβικής σημασίας έργο για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του Δήμου Μακρακώμης ξεκινά άμεσα. Πρόκειται για την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), που καλύπτει όλες τις δημοτικές ενότητες: Σπερχειάδας, Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, Μακρακώμης και Τυμφρηστού.
Η μελέτη χρηματοδοτείται με το ποσό των 1,63 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – NextGenerationEU, ενώ εποπτεύουσα αρχή του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει οριστεί στους 36 μήνες.
Στόχοι και Περιεχόμενο του ΤΠΣ
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
- Καθορισμό ορίων πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών.
- Προσδιορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης.
- Σχεδιασμό τεχνικών, μεταφορικών και περιβαλλοντικών υποδομών.
- Ιεράρχηση οδικού δικτύου και σχεδιασμό μεταφορικής υποδομής για ήπιες και μηχανοκίνητες μετακινήσεις.
- Στρατηγική πρόληψης και διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων.
- Προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων και γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση.
Οφέλη για τον Δήμο Μακρακώμης
Η εκπόνηση της μελέτης θα αποτυπώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, δίνοντας λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα και διασφαλίζοντας έναν σύγχρονο και βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου.
Ένα Μεγάλο Βήμα για τη Χωροταξική Οργάνωση
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση για τη χωροταξική οργάνωση των Δήμων της χώρας, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά ξεκάθαρους κανόνες για τη χρήση και την ανάπτυξη γης. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την έγκρισή της μέσω σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ο Δήμος Μακρακώμης θα αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης, διασφαλίζοντας την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ