Η Μεσαία Κάψη είναι ορεινός οικισμός της Στερεάς Ελλάδας, στα δυτικά όρια της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας.

Βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Τυμφρηστός ή Βελουχίου και κοντά στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό της τοπικής κοινότητας Μεσαίας Κάψης, που ανήκει διοικητικά στη δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του δήμου Μακρακώμης. Βρίσκεται επί του οδικού άξονα που συνδέει τις πόλεις της Λαμίας και του Καρπενησίου, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο παραπόταμος Χράμπα του Σπερχειού ποταμού. Στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, μπορούν να βρεθούν θηράματα, όπως αγριόχοιροι, ζαρκάδια, μπεκάτσες και φάσες.

Πρόκειται για νεότερο οικισμό, αφού οι κάτοικοι του προήλθαν από την αναγκαστική μετεγκατάσταση του πληθυσμού του χωριού Μεταξάς ή Μεταξάδες, που κατοίκησε αργότερα στη Μεσαία Κάψη και στους γειτονικούς οικισμούς Μεγάλη Κάψη και Πέρα Κάψη (σήμερα Τυμφρηστός). Η εγκατάλειψη του παλαιότερου οικισμού Μεταξά, που εκείνη την εποχή ήταν μια ευημερούσα κωμόπολη με σημαντική παραγωγή μεταξιού, συνδέεται με την καταστροφή του από τον Μανιάτη λήσταρχο Λυμπεράκη Γερακάρη το 1695.

Σήμερα, η Μεσαία Κάψη είναι ένας μικρός οικισμός, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του φτάνει τους 53 κατοίκους. Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού του, οδήγησε το 1957 στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου. Σημείο συνάντησης των κατοίκων του, είναι η κεντρική του πλατεία, με την πετρόχτιστη βρύση και τα πλατάνια. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ τα κύρια τοπικά προϊόντα του χωριού είναι τα κάστανα και τα καρύδια.