ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Η Θεσσαλία έχει σχεδόν «ισοπεδωθεί», με ανθρώπινες απώλειες και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στη τοπική και εθνική οικονομία.

 

Ο Δήμος Μακρακώμης, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου, αποστέλλοντας αρχικά 5,5 χιλιάδες λίτρα εμφιαλωμένου νερού, ενώ ήδη συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την οργάνωση και νέων αποστολών προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά. Αντίστοιχες αποστολές γίνονται σχεδόν από όλη τη χώρα.

 

Ωστόσο, η στεγαστική μέριμνα για τους πλημμυροπαθείς, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά πρωτίστως την κεντρική – κρατική διοίκηση, η οποία άλλωστε διαθέτει και όλα τα κατάλληλα «εργαλεία» (κονδύλια, δομές φιλοξενίας κ.λ.π)  για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη άμεσες αποζημιώσεις με διαδικασίες εξπρές  για τους πλημμυροπαθείς (οικογένειες, αγρότες και επιχειρήσεις), ανάλογες ή και ταχύτερες από εκείνες που στήθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του «Ιανού». Μάλιστα, για το σκοπό αυτό έχει ανοίξει σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, ενώ ολόκληρο το σχέδιο βοήθειας θα γίνει γνωστό μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προσωρινή στέγαση των πλημμυροπαθών, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνει και επιδοτήσεις ενοικίου ή συγκατοίκησης ύψους 300 έως 500 ευρώ το μήνα, για διάστημα 2 χρόνων. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνται εντός 3 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης.

 

Δεδομένων όλων αυτών, προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη η πρόχειρη πρόταση που διατύπωσε εγγράφως προς το Δήμο Μακρακώμης ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Καραγιάννης, για τη  διάθεση του Ξενώνα Αγίου Γεωργίου με σκοπό τη στέγαση πλημμυροπαθών του Θεσσαλικού κάμπου.

 

Μάλιστα, η άμεση δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης επιστολής καταδεικνύει ότι στόχος του συντάκτη της είναι η πρόσκαιρη προεκλογική αξιοποίησή της και όχι η αξιοπρεπής – ορθολογική κάλυψη των αναγκών στέγασης των πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη πρόταση στερείται ρεαλιστικής βάσης, δεδομένου ότι ο Ξενώνας Αγίου Γεωργίου δεν είναι καθόλου λειτουργικός, καθώς δεν διαθέτει τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή φιλοξενία και διαβίωση φιλοξενουμένων, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, κλίνες, κλινοσκεπάσματα, ψυγεία, κουζίνα, εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής κ.λ.π. Πέραν όλων αυτών, ο Δήμος Μακρακώμης έχει ήδη ετοιμάσει προκήρυξη για την αξιοποίηση του  Ξενώνα Αγίου Γεωργίου από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τον πλήρη εκσυγχρονισμό του και τη διαχείριση και λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής δομής που θα καλύπτει τις ανάγκες φιλοξενίας της περιοχής μας.

 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι οι πλημμυροπαθείς πολίτες του Θεσσαλικού κάμπου είναι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες, που μένουν μόνιμα και εργάζονται στους Δήμους που “χτυπήθηκαν” από τις φυσικές καταστροφές, τους οποίους οφείλουμε όλοι μας (Κράτος, Περιφέρειες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π) να συνδράμουμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, αλλά και τις αρμοδιότητες – προβλέψεις των Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε:

 

*Να παραμείνουν ενεργοί στον τόπο τους,

 

*Να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους,

 

*Να συνεχίσουν τις δουλειές τους,

 

*Να συνεχίσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα σχολεία τους,

 

*Να συντηρήσουν το ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο που τους απέμεινε,

 

*Να έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές Υγείας και

 

*Να ξανασταθούν δυνατοί στα πόδια τους και τις εστίες τους και όχι να γίνουν μετανάστες μέσα στη χώρα.

 

Δυστυχώς, τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με πρόχειρα προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά με σχέδιο, ρεαλισμό, ορθολογισμό και σεβασμό στους πληττόμενους συνανθρώπους μας.

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης

Γεώργιος Χαντζής