Δικαίωμα για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου έχουν οι αλλοδαποί που βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος (και την προκειμένη περίπτωση στο Δήμο Μακρακώμης) και παραμένουν στην Ελλάδα νόμιμα, δηλ. έχουν άδεια παραμονής ή τουριστική βίζα (Ν. 1975/91, αρ. 31 παρ. 2).
Δικαιολογητικά:
– Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
– Βεβαίωση του προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου (μεταφρασμένο στα ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών -Αρίωνος 10, Αθήνα) ή πιστοποιητικό Ελευθερίας, για τους Κυπρίους.
– Ληξιαρχική πράξη γέννησης (χορηγείται από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης), μεταφρασμένη στα ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών.
– Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε., μισθωτήριο οικίας κλπ.)
– Αγγελία γάμου δημοσιευμένη (σε δύο έντυπα, ένα για τον καθένα με τόπο κατοικίας Αγ. Παρασκευής) και με τα στοιχεία των μελλονύμφων στα Ελληνικά.
– Παράβολο 15€ από Δημόσιο Ταμείο
– Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των 18 ετών, δικαστική απόφαση
– Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένο, λύση γάμου από το ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάμος ή ληξιαρχική πράξη θανάτου του πρώην συζύγου, εάν πρόκειται για χηρεία, μεταφρασμένα στα ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών.
– Φωτοτυπία Διαβατηρίου – Άδειας Παραμονής – Πράσινης Κάρτας
Διευκρινιστικά στοιχεία:
– Για τους Σύριους, εκτός από τα παραπάνω, χρειάζεται και ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών και την εδώ πρεσβεία της Συρίας.
– Τα δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί από αλλοδαπή δημόσια αρχή, θα πρέπει να προσκομίζονται και στην αρχική τους έκδοση (ξενόγλωσση).
– Για όσα κράτη έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν την ειδική επικύρωση της Χάγης.
– Για όσα κράτη δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν επικύρωση από την Ελληνική Πρεσβεία της χώρας τους. Εάν δεν υπάρχει η παραπάνω επικύρωση, θα σφραγίζονται από την πρεσβεία τους στην Ελλάδα και θα επικυρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών (Αρίωνος 10-Αθήνα).

