Το χωριό είναι χτισμένο σε δύο συνοικίες που τις διαχωρίζει ο παραπόταμος του Σπερχειού, ποταμός Βιτωλιώτης, έχει υψόμετρο 250μέτρα και 245 κατοίκους. Δημιουργήθηκε μετά το 1906 από κατοίκους της Τσούκας, του Λιτοσέλου και των Αφεντικών.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΙΤΩΛΗ

Το πρώτο πέτρινο αρχοντικό της Βίτωλης ήταν κτισμένο στην περιοχή της “Κούλιας”, στο οποίο το 1906 εγκαταστάθηκε η πρώτη οικογένεια Καλατζή. Το χωριό, αν και μικρό, έχει αρκετά όμορφα σημεία στα οποία μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις. Μερικά από αυτά είναι η μικρή πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία στο κέντρο του χωριού, η πετρόχτιστη εκκλησία με τον προαύλιο χώρο που διαμορφώθηκε τελευταία, τα υπεραιωνόβια πλατάνια με το παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα στον ίσκιο τους, και η πηγή «το λουτρονέρι» με τα ιαματικά νερά που βγαίνουν μέσα από ένα βράχο λίγο έξω από το χωριό στο δρόμο προς Λυτόσελο.

Στη Βίτωλη συναντάμε 5 εκκλησίες. Πολιούχος του χωριού είναι η Ζωοδόχος Πηγή. Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε το 1914. Το 1924 μετά τον διαχωρισμό του εορτολογίου ξεκίνησε από τους παλαιοημερολογίτες της Βίτωλης η ανέγερση του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής,το οποίο κατασκευάστηκε περί το 1930 και βρίσκεται εντός του νεκροταφείου του χωριού. Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία με ημερομηνία κατασκευής το 1978 και ανοίγει τη πόρτα του κάθε 20 του Ιουλίου προς τιμή του προφήτη.

Το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη, λίγο πιο έξω από τον “Λυτοσελίτικο Μαχαλά”, στο δρόμο προς το Λυτόσελο κοντά στο καβρόρεμα κτίστηκε το 1966, και λειτουργεί κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου του “Αγίου Ριγανά” και στις 29 Αυγούστου εορτή της αποκεφάλισης του Τιμίου Προδρόμου.