Ο Τυμφρηστός είναι χωριό του Νομού Φθιώτιδας Τοπική Κοινότητα του Καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης και διοικητικά αυτόνομη Κοινότητα έως τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Σχεδίου Καλλικράτης το 2010. Βρίσκεται μεταξύ των Πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου, Δήμου Καρπενησίου,Δήμου Δομνίστας και Δήμου Σπερχειάδας, με πραγματικό πληθυσμό (2001) 566 κατοίκους. Απέχει 60 χλμ από τη Λαμία και 17 χλμ από το Καρπενήσι. Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν Πέρα Κάψη και μετονομάστηκε το 1929 σε Τυμφρηστός.

Το χωριό Τυμφρηστός είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστός (2.315μ), σε υψόμετρο που κυμαίνεται απο 450μ εως 900μ, με θέα ανατολικά πρός την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Νότια, βρίσκεται η οροσειρά Κοκκάλια – Σαράνταινα και δυτικά το ομώνυμο βουνό.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟ

Έχει συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες του έθνους και έχει κατα καιρούς “ΠΛΗΡΩΣΕΙ” το τίμημα με αποκορύφωμα το κάψιμο του χωριού απο τους Γερμανούς, και ταυτόχρονα το κάψιμο της ιστορίας του. Η περιοχή, η οποία υπάγεται στην κοινότητα (30.000 στρέμματα συνολικά), καλύπτεται απο κοινοτικό ελατόδασος 12.500 στρεμμάτων, δασοαγρόκτημα 7.000 στρεμμάτων, δημόσιο δάσος ελάτης – καστανιάς 2.000 στρεμμάτων και καλλιεργήσιμη γη. Διαθέτει Συλλόγους (Αθλητικό,Νεολαίας,Εξωραιστικό)- και οργανωμένο ξενώνα σε ειδυλλιακή θέση με πανοραμική θέα στο ελατόδασος της περιόχής. Επίσης διαθέτει όλα τα καταστήματα μιας ζωντανής (απο αποψη κατοίκων) περιοχής, φιλόξενους ανθρώπους, υπερήφανους ως Ρουμελιώτες που υπόσχονται στον επισκέπτη πως δεν θα πλήξει.Ο επισκεπτης μπορει να απολαύσει την τοπική κουζίνα, την καθαρότητα του περιβάλλοντος,τις μαγευτικές διαδρομές στο δάσος και φεύγοντας να πάρει μαζί του τις μυρωδιές της φύσης και της τοπικής φιλοξενίας.