Η Σπερχειάδα (2.875 κάτοικοι) είναι κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας και έδρα του Δήμου Μακρακώμης . Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη της Δυτικής Φθιώτιδας και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Κτίστηκε προς το τέλος της Τουρκοκρατίας και μετά την άλωση του Σουλίου από τον Αλή Πασά. Αρχικά ονομαζόταν Αγά (από τον αφέντη της περιοχής, Τούρκου Αγά), όμως τος 1904 η κωμόπολη πήρε το σημερινό της όνομα από το ομώνυμο ποτάμι, τον Σπερχειό.

Βρίσκεται 35 χλμ. δυτικά της Λαμίας, νότια του Σπερχειού ποταμού. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Γουλινά (1467 μ.) και έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 240 μ.

Έχει κτηματική περιοχή 15.180 στρέμματα. Απ’ αυτά τα 7.000 στρέμματα περίπου είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, 2.700 στρέμματα είναι βοσκότοποι, 4.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις και 1.300 στρέμματα είναι σπίτια, δρόμοι, βράχια, νερά κ.ά.

Ορίζεται προς τα βόρεια από τον Σπερχειό ποταμό. Προς τα νότια συνορεύει με την Κοι­νότητα Καλλιθέας. Δυτικά συνορεύει με την Κοινότη­τα Κλωνίου και ανατολικά με τις Κοινότητες Καλλιθέας και Μεσοποταμίας. (Ο χείμαρρος Μαρίτσα αποτελεί το φυσικό όριο, κατά ένα μεγάλο μέρος, με την Κοινότητα Καλλιθέας).