Το Ροβολιάρι είναι κτισμένο από τα πολύ παλιά χρόνια στο Β.Δ. τμήμα του νομού Φθιώτιδας, στα σύνορα της ομηρικής Φθίας και της αρχέγονης Δολοπιας των Αγράφων. Ακούμπα τις πλάτες του στα πανέμορφα Άγραφα και ροβολάει τα πόδια του στο δυτικό τμήμα της Όθρης.
Απέχει από την Λαμία 50 Χμ περίπου (Εθνικός δρόμος Λάμιας-Καρπενησίου. Έχει υψόμετρο 750μ περίπου. Αποτελείται από 4 συνοικίες : Αγ. Απόστολοι, Αλεξεικα, Μισιακ, Αγ. Γεώργιος.
Το αρχέγονο Ροβολιαρι, βρισκόταν κτισμένο στο συνεχές τμήμα του χωριού, όπου σήμερα υπάρχουν απομεινάρια ταφών και τειχών, στη θέση Λομπάρδα και Τσαγκαράκη.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΒΟΛΙΑΡΙ
Η έλλειψη γραπτών στοιχείων για το παλαιότερο χωριό (Ροβολιάς) οπωσδήποτε δυσχεραίνουν την τεκμηρίωση ιστορικής καταξιωμένης γνώμης. Βέβαια έχοντας στη διάθεση μας τον πλούτο των αρχαϊκών αντικειμένων και όλα τα μεταγενέστερα ειδή από την Βυζαντινή εποχείτο χρόνια της τουρκοκρατίας και την αντεπαναστατική του 1821 περίοδο, καθώς και όλα τα ειδή του λαϊκού πολιτισμού της Ροβολιαριτικης κοινωνίας των 2 τελευταίων αιώνων μπορούμε ανεπιφύλακτα να διατυπώσουμε τα παρακάτω ιστορικά συμπεράσματα : Το χωριό λειτουργούσε ως οικισμός από τα προχριστιανικά χρόνια στη θέση Κάστρο Αγ. Παρασκευής-Λομπάρδα-Τσαγκαράκη, άγνωστο με ποια ονομασία. Το χωριό εξακολουθεί να υπάρχει στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έχοντας στην περιμετρική του ακτίνα και κάποιους μεμονωμένους μικροοικισμούς όπως: τον Αυλουβα,του Φώτη το μποστανη,τα Λιτα,τα Σεληνα,τα Πιπιλια και τα Κατιφιλια. Μέσα στα χρόνια της τουρκοκρατίας το χωριό Ροβολιαρι λειτουργούσε ως σφριγηλή και ακμάζουσα κοινότητα, δεχόμενη τις επιδράσεις από την γειτονικη περιοχή των Αγράφων. Τα παμπάλαια εκκλησιαστικά ειδή και τα 2 παμπάλαια βιβλία τυπωμένα το 1603 στην Ενετία της Ιταλίας. Η ομολογία και η καταγραφή του Ροβολιαρίου στον πίνακα πολιτοχωρίων, από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβιλ το 1810 φανερώνει ότι το χωριό μας ήταν ένα μεγάλο κεφαλοχώρι με 3 πολυάνθρωπες συνοικίες την εποχή αυτή. Αρκετά γραπτά έγγραφα έχουμε στην συνεχεία μετά την επανάσταση του 1821 όπως :
- τον πίνακα με τα ονοματεπώνυμα των συγχωριανών μας αγωνιστών στην επανάσταση του 1821.
- τον πίνακα με τα ονοματεπώνυμα των “εν αιχμαλωσία διαβιούντων” Ροβολιαριτων μετά το 1821.
- μητρώο αρρένων της κοινότητας Ροβολιαριου από το 1821-1830.
- τις εγγραφές άδειες γάμου.
Έγγραφα από το 1838-1854 διπλότυπα πληρωμής φόρου προς τον δήμο Βαρημπόπης Μακρακώμης για όλα τα κεφάλια οικόσιτων ζωών καθώς και φόρο για παραγόμενα γεωργικά ειδή στο χωριό .Τα παλαιά νομίσματα που βρεθήκαν κατά καιρούς στη περιοχή Ροβολιαριου, αποτελούν σημαντική μαρτυρία πως το χωριό μας ήταν πράγματι κάποιος οικισμός. Στον Αυλουβα έχουν βρεθεί νομίσματα από την εποχή του Φιλλίπου της Μακεδονίας.