Η Πτελέα είναι ημιορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Η Πτελέα βρίσκεται στην κοιλάδα του Σπερχειού, δίπλα στις βόρειες όχθες του και στο σημείο εκείνο που καταλήγει (από τη νότια πλευρά) ο παραπόταμός του Ρουστινιώτης. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 260 μέτρα, σε απόσταση 11 χλμ. Δ. από τη Μακρακώμη και 41 χλμ. Δ. από τη Λαμία ενώ στη νότια άκρη του περνάει η ΕΟ Λαμίας – Καρπενησίου. Η παλιά του ονομασία είναι Πύργος (Κοκιά) και δημιουργήθηκε από κατοίκους των προεπεναστατικών γειτονικών οικισμών Σκόρλιας, Λεύκας και Κουκιά. Επίσημα αναφέρεται ως Πύργος (Κοκιά) το 1920 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Σκορλίων και το 1961 να ορίζεται έδρα της κοινότητας Πτελέας. Το 1962 με το ΦΕΚ 210Α – 13/12/1962 μετονομάστηκε σε Πτελέα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Πτελέας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του Δήμου Μακρακώμης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 256 κατοίκους.

Πτελέα αναφερόταν ο προεπεναστατικός οικισμός Σκόρλια από το 1930 έως το 1961 που καταργήθηκε. Την Σκόρλια την αναφέρει ο περιηγητής Πουκεβίλ (γύρω στο 1810) και την κατατάσσει στο τμήμα «Πολιτοχώρια» του κτηματολογίου Πατρατζίκ με 10 σπίτια. Επίσης αναφέρεται και στην πρόθεση της Ρεντίνας ως Σκορλιαριώτες.

Συνήθως οι διερχόμενοι ταξιδιώτες σταματούν για φαγητό ή καφέ στις παρακείμενες παραδοσιακές ταβέρνες. Ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα του νομού βρίσκεται εδώ και είναι ο παραδοσιακός πέτρινος “εν λειτουργία” νερόμυλος. Στις 28-29 Αυγούστου, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται το παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν του Αϊ Γιάννη με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και πλούσια τοπικά εδέσματα στην πλατεία του χωριού.