Τα Πουγκάκια είναι χωριό του Νομού Φθιώτιδας. Βρίσκονται 62 χλμ. δυτικά της Λαμίας, και 31 χλμ. από την Σπερχειάδα στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 927 μέτρων, στις πλαγιές της Σαράνταινας. Διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Μακρακώμης και έχουν 126 κατοίκους. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Το χωριό Πουγκάκια συναποτελεί, μαζί με τους οικισμούς Βλάχικο, Κέδρα, Μαστοραίικα και Νεοχώρι, την Τοπική Κοινότητα Πουγκακίων, με συνολικό πληθυσμό 208 κατοίκους.

Τα Πουγκάκια βρίσκονται στο νότιο τμήμα της δυτικής Φθιώτιδας, νότια του ποταμού Σπερχειού που διαρρέει τη δυτική Φθιώτιδα, σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 5 χλμ.) από το όριο των νομών Φθιώτιδας-Ευρυτανίας. Απέχουν:

31,7 χλμ. από τη Σπερχειάδα, πρωτεύουσα του δήμου

62,6 χλμ., μέσω γέφυρας Παλαιοβράχας, και 65,9 χλμ., μέσω Σπερχειάδας, από τη Λαμία πρωτεύουσα του νομού και της περιφέρειας

273 χλμ. από την Αθήνα.

Το χωριό είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές της Σαράνταινας, σε ορεινή τοποθεσία, με βορειοανατολικό προσανατολισμό και θέα στην κοίτη του Ρουστιανίτη.

Συνορεύει με τα χωριά Κανάλια, Παλαιοχώρι Τυμφρηστού, Γαρδίκι Ομιλαίων και Τυμφρηστό από την πλευρά της Φθιώτιδας και με το χωριό Κρίκελλο από την πλευρά της Ευρυτανίας.