Γραφική λουτρόπολη με φυσικές πηγές (γνωστές στους αρχαίους Aινιάνες). Ένας τόπος μέσα σε οργιώδη βλάστηση, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει ηρεμία και να ξεφύγει από την καθημερινότητα στη σκιά υπεραιωνοβίων πλατάνων. Tα ιαματικά νερά του είναι κατάλληλα για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία. Kοντά τους βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο.

Το Πλατύστομο είναι πεδινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας σε υψόμετρο 190 μέτρα. Το Πλατύστομο βρίσκεται στην κοιλάδα του Σπερχειού, στα βόρεια από τον ποταμό και προς τους πρόποδες της Όθρυος. Απέχει 4 χλμ. Β. από τη Μακρακώμη και 33 χλμ. Δ.-ΒΔ. από τη Λαμία, ενώ στα ανατολικά του περνάει ο χείμαρρος Φυσίνας που καταλήγει νοτιότερα, ανάμεσα από Μακρακώμη και Μάκρη, στον Σπερχειό. Δυτικά είναι τα ομώνυμα ιαματικά λουτρά, μέσα σε έντονη βλάστηση με κύριο χαρακτηριστικό τους υπεραιωνόβιους πλάτανους, γνωστές από την αρχαία εποχή των Αινιάνων.

Ιστορία

Το χωριό αναφέρεται από την Τουρκοκρατία και ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ το κατατάσσει “στο τμήμα «Πολιτοχώρια» του Κτηματολογίου Πατρατζίκ, ως Πλατύστομο με 10 σπίτια”. Καταγράφεται στην πρόθεση της Ρεντίνας μαζί με τους οικισμούς Μάκρεση, Βαρυμπόπη, Αμαλότες, και Χαλίλη, στο φ. 174α ενώ στα φ. 174β – 176α υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης. Στην ανεπίσημη απογραφή του 1835 που έγινε από Γάλλους περιηγητές, απογράφεται ως «Πλατύστομο» στον Δήμο Μακρακώμης με 207 κατοίκους και με 47 οικογένειες. Μετά την απελευθέρωση αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Μακρακώμης ενώ το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μαζί με τα Λουτρά Πλατυστόμου αποτελούν την τοπική κοινότητα Πλατυστόμου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Μακρακώμης του Δήμου Μακρακώμης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 258 κατοίκους ενώ ως οικισμός 251.