Η Πιτσιωτά είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, που τοποθετείται στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, ΒΔ της Λαμίας. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού και πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Το υψόμετρο του χωριού είναι 780μ. ενώ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι Γεωγραφικό Πλάτος 39° 1? 4 Βόρεια και Γεωγραφικό μήκος 21° 54′ 26 Ανατολικά. Βρίσκεται δίπλα στα χωριά Παλαιόκαστρο, Δίκαστρο και Περίβλεπτο.
H Πιτσιωτά απέχει 18 χλμ. από Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, 66 χλμ. από τη Λαμία και 49 χλμ. από το Καρπενήσι.
Φθάνοντας από την Λαμία, μπορούμε να παρατηρήσουμε ποικιλομορφία τοπίων στην διαδρομή, διασχίζοντας αρχικά την πεδινή περιοχή -40χμ-στο δέλτα του Σπερχειού ποταμού, ενώ εν συνεχεία στα επόμενα 26χμ η πορεία προς το χωριό είναι καθαρά ανοδική με αρκετές στροφές μα συνάμα πολύ όμορφη, καθώς περνάει από κατάφυτες χαράδρες και βουνά έχοντας ταυτόχρονη θέα στο όρος Βελούχι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 80λεπτά.
Φθάνοντας στην Πιτσιωτά από το Καρπενήσι, η διαδρομή, η οποία κρατά περίπου 60λεπτά, έχει χαρακτήρα καθαρά ορεινό και το ανώτατο υψόμετρό της πλησιάζει τα 1300μ. Οι στροφές κι εδώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Περνάει μέσα από πλαγιές με έλατα, περιμετρικά του Βελουχίου,μέσα σε τοπίο αλπικού χαρακτήρα.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Πιτσιωτά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, από 9,2 έως 15 Βαθμούς Κελσίου. Στην Πιτσιωτά παρατηρούνται επίσης πάρα πολύ χαμηλές απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες που φθάνουν μέχρι και τους -14 Βαθμούς Κελσίου. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας και ο Ιούλιος ο θερμότερος. Οι φθινοπωρινοί μήνες παρουσιάζονται θερμότεροι των ανοιξιάτικων μηνών, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου φαίνεται στην Πιτσιωτά έντονα η εισβολή της θερμής εποχής.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΙΩΤΑ
Χωρίς ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές, η χρονολογία ύπαρξης του χωριού υπολογίζεται ανώτερη των πεντακοσίων ετών, αφού ήταν ήδη συσταμένο προ της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι που το αποτέλεσαν μετέβαιναν εκεί είτε από την Ευρυτανία, είτε από το Αγρίνιο, είτε από τα [Τρίκαλα], είτε από διάσπαρτα χωριά της Φθιώτιδας, είτε από τα Άγραφα ως στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ελληνικό φυλάκιο επί τουρκοκρατίας, το οποίο αργότερα αναδιαμορφώθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, της πολιούχου του χωριού. Ο μέγιστος αριθμός κατοίκων που έχει καταγραφεί είναι περίπου 430 στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στη σύγχρονη εποχή παρουσιάσθηκε εγκατάλειψη του χωριού όπως αποδεικνύεται και από τις απογραφές των τελευταίων ετών, ωστόσο τις καλοκαιρινές περιόδους ξαναζωντανεύει και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης. Κι αυτό διότι είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του κατάφυτου όρους Λυκομνήματα, πολύ κοντά στο συγκρότημα βουνών του Τυμφρηστού. Λίγα χιλιόμετρα μάλιστα μακριά από την Πιτσιωτά λάμβανε χώρα μία από τις διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις (WRC – Παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλλυ).