Το Γαρδίκι υπήρξε πρωτεύουσα του Δήμου Ομιλαίων μέχρι το 1912. Στο διάστημα 1912-1998 υπήρξε έδρα ξεχωριστής κοινότητας. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας, το 1999, εντάχθηκε στον διευρυμένο Δήμο Σπερχειάδας, ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, το 2011, εντάχθηκε στο Δήμο Μακρακώμης.

Υπήρξε μεγάλο χωριό με πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 1000 κατοίκους. Μετά τη δεκαετία του 1940 ο πληθυσμός του άρχισε να ελαττώνεται ακολουθώντας παρόμοια πορεία με τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Το Γαρδίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού στις πλαγιές των Βαρδουσίων, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μακρακώμης και ο πληθυσμός του είναι 462 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στο παρελθόν επειδή υπήρχαν δύο οικισμοί με το όνομα Γαρδίκι στη Φθιώτιδα (σήμερα το ένα έχει μετονομαστεί σε Πελασγία), αναφερόταν ως Γαρδίκι Ομιλαίων, από τον Δήμο στον οποίο ανήκε.

Αποτελεί τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους: την άνοιξη με τον οργασμό και την πανδαισία των χρωμάτων της φύσης, το καλοκαίρι με τη δροσιά του υψόμετρου και των ελάτων, το φθινόπωρο με την πολυχρωμία των φύλλων και των καρπών των δέντρων  και το χειμώνα με την αφθονία και την περιπέτεια του χιονιού.

Ο επισκέπτης φθάνοντας στο χωριό μπορεί να απολαύσει την παρθένα φύση με τα πλούσια δάση βελανιδιάς, ελάτης μαζί με καστανιάς και οξιάς. Μπορεί να περιηγηθεί στα γραφικά μονοπάτια  που εκτείνονται περιμετρικά του χωριού, να θαυμάσει τη φύση, να μαγευτεί από την ανατολή του ήλιου παρατηρώντας την από τις βουνοκορφές της Σαράνταινας και να ξεφύγει, έστω και λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δυτικά του χωριού, για προχωρημένους περιπατητές, διασχίζοντας το μονοπάτι μέσα από το πανέμορφο δάσος του Κεφαλάρη με τα πανύψηλα έλατα και τις αιωνόβιες καστανιές ανεβαίνει κανείς στη Σαράνταινα (την ψηλότερη κορυφή του βουνού με υψόμετρο 1927 μ. ) με το ψευδοαλπικό τοπίο, επισκέπτεται το καταφύγιο της Οξιάς, το δάσος της οξιάς που είναι το νοτιότερο της Ευρώπης και αποτελεί δάσος απείρου φυσικού κάλους , ένα αληθινό μνημείο φυσικής ιστορίας. Εκεί θα συναντήσει και το μονοπάτι που διασχίζει την κεντρική Ελλάδα (Ε4).Από εκεί θα αγναντέψει τις κορυφές των Βαρδουσίων και του Βελουχιού. Επίσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα,  να ανάψει κερί και να προσευχηθεί στις δύο εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο χωριό, την Κοίμηση της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εντυπωσιακό σκαλιστό τέμπλο του {από τα σπάνια της περιοχής} και κάνοντας ένα πρωινό περίπατο  να βρεθεί στα γραφικά εκκλησάκια  {4-5} που βρίσκονται γύρω από το χωριό, να ξεδιψάσει στις πολλές βρύσες με το δροσερό γάργαρο νερό που έρχεται από τις πλαγιές των βουνών και να καταλήξει για πικ-νικ στο χώρο της Αγίας Παρασκευής με το γραφικό εκκλησάκι. Ακόμα μπορεί να φθάσει με το αυτοκίνητο και στις εκκλησίες των συνοικισμών του χωριού την Κουτσούφλιανη (Άγιοι Απόστολοι)  και Κουρελέικα  ( νεόκτιστη). Προσφέρεται, όλες τις εποχές του χρόνου, για μονοήμερες αποδράσεις για να γευτεί ο επισκέπτης  τους νόστιμους ντόπιους μεζέδες, τα ντόπια τσίπουρα και κρασιά στα ταβερνάκια του χωριού, να πάρει τον καφέ του στο ξενώνα με τη μαγευτική θέα  « ΝΤΟΥΒΛΗΣ», που χρονολογείται από το 1950 και να γνωρίσει τη φιλοξενία των κατοίκων της Ρούμελης..  Ακόμα το Γαρδίκι  μπορεί να χρησιμεύσει ως ορμητήριο για επισκέψεις στα γύρω χωριά της  Δυτικής Φθιώτιδας. Επισκεπτόμενοι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού θα γνωρίσουμε από κοντά τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων των παλαιότερων εποχών για να διατηρούμε την καταγωγή μας, τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της πολυπολιτισμικότητας.  Να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.