Η Φτέρη ή Κάτω Φτέρη είναι ημιορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Η Φτέρη βρίσκεται προς τα δυτικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας σε απόσταση 8 χλμ. Δ. από τη Σπερχειάδα (έδρα του δήμου), 38 χλμ. Δ. από τη Λαμία και 44 χλμ. Α. από το Καρπενήσι. Είναι κτισμένη στις δυτικές αρχές της κοιλάδας του Σπερχειού, νότια του ποταμού και στους βόρειους πρόποδες του όρους Γουλινάς σε υψόμετρο 380 μέτρα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το χωριό κτίστηκε μετά την Επανάσταση του 1821 από μερικούς κατοίκους της σημερινής Άνω Φτέρης που μετοίκησαν προς τον κάμπο και χαμηλότερο υψόμετρο.

Το χωριό αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Σπερχειάδος. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Το 1940 το όνομά της διορθώθηκε σε Πτέρη για να επανέλθει το 1961 σε Φτέρη. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», μαζί με την Άνω Φτέρη αποτελούν την τοπική κοινότητα Φτέρης που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Σπερχειάδος του Δήμου Μακρακώμης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 551 κατοίκους ενώ ως οικισμός 512.

Αξιοθέατα

Στην τοποθεσία – ύψωμα «Ελληνικά», ανάμεσα στη Φτέρη και Άνω Φτέρη, υπάρχουν λείψανα αρχαίου τείχους με πύργους ενώ 3 χλμ. Β.-ΒΑ. και προς τη νότια όχθη του Σπερχειού υπάρχουν «ερείπια τείχους μετά πύργων επί του υψώματος Καστρορράχη». Οι δύο τοποθεσίες έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι. Ιστορικά διατηρητέα μνημεία έχουν χαρακτηριστεί δύο νερόμυλοι μαζί με τις συμπληρωματικές τους εγκαταστάσεις στην πλαγιά του λόφου μπροστά στο χωριό.